راه های حل و فصل دعوا بین همسایگان و وظیفه مدیر در این شرایط

نحوه حل و فصل دعوا بین همسایگان

راه های حل و فصل دعوا بین همسایگان و وظیفه مدیر در این شرایط

با توجه به سبک زندگی امروزی که بیشتر خانه‌ها به صورت مجتمع و آپارتمان است، امکان دارد در رابطه با مسائل گوناگونی بین همسایه‌ها دلخوری و دعوا پیش بیاید که در این صورت حل و فصل دعوا بین همسایگان گاهی با پادرمیانی مدیر و سایر همسایه‌ها انجام می‌شود.

البته برای حل و فصل دعوا بین همسایگان بهتر است بدانید دعوا سر چه موضوعی است، گاهی موضوعی پیش می‌آید که بهتر است خود مدیر ساختمان وارد شود. ایجاد سروصدا در آپارتمان، ایجاد مزاحمت با نحوه پارک خودرو در پارکینگ برای واحدهای دیگر، آسیب و صدمه به مشاعات ساختمان و مواردی از این قبیل که به مدیر ساختمان مربوط می‌شود را بهتر است مدیریت نماید.

آیا مدیر وظیفه حل و فصل دعوا را دارد؟

گاهی برای حل و فصل دعوا بین همسایگان نیاز است تا فرد ثالثی میانجیگری کند، از آنجایی که در دعواها طرفین گمان می‌کنند که مشکل از طرف مقابل است و نمی‌توانند با یکدیگر سر موضوعی به تفاهم برسند، مدیر ساختمان وظیفه دارد تا جهت حل و فصل دعوا بین همسایگان اقدام نماید.

راه های حل و فصل دعوا بین همسایگان

البته مدیر ساختمان زمانی موظف است برای حل‌وفصل اختلاف میان ساکنان اقدام کند که موضوع دعوا به مسائل مربوط به ساختمان ارتباط داشته باشد. اما اگر اختلاف خارج از حوزه امور ساختمانی باشد، مسئولیتی متوجه مدیر نخواهد بود.

از سوی دیگر، گاهی ورود مدیر به چنین اختلاف‌هایی، خود به عاملی برای بروز تنش جدید تبدیل می‌شود. ممکن است یکی از طرفین دعوا از دخالت مدیر ناراضی باشد و در نتیجه، اختلاف میان او و مدیر نیز شکل بگیرد.

این مسئله تنها به دعواهای میان همسایگان محدود نمی‌شود؛ گاهی از همان ابتدا، اختلاف مستقیم بین مدیر و یکی از ساکنان شکل می‌گیرد. این اختلاف می‌تواند به دلایلی مانند عدم پرداخت شارژ، نپرداختن سهم نوسازی، یا کوتاهی در انجام وظایف واحد مربوط باشد.

اگر دعوا بین مدیر و همسایه‌ها بود باید چه کار کرد؟

بهتر است بدانید مدیر ساختمان توسط ساکنین انتخاب می‌شود و این اتفاق هر یک سال قابل تمدید یا عوض شدن مدیر ساختمان است. اگر در انتخاب مدیر ساختمان اشتباه کردید بهتر است در دوره بعد او را انتخاب نکنید ولی اگر بین همسایه‌ها و مدیر اختلافاتی به وجود آمد از جمله نا عدالتی در تعیین شارژ، عدم رسیدگی به ساختمان، بی توجهی به نظم و رعایت قوانین، می‌توانید از مراجع قانونی به این مسئله رسیدگی کنید.

همچنین در حل و فصل دعوا بین همسایگان و دعوای بین همسایه‌ها و مدیر ساختمان، اگر همسایه‌ای قوانین آپارتمان نشینی را رعایت نکرده باشد و موجب سلب آسایش از همسایه‌های دیگر شود، در قدم اول مدیر ساختمان بهتر است سعی داشته باشد تا در کمال آرامش و مسالمت آمیز مسئله را حل و فصل کند، اگر این اقدام بی‌فایده بود می‌تواند از طریق شکایت در شورای حل اختلاف و دادسرا قضیه را پیگیری نماید.

مراحل حل و فصل دعوا بین همسایگان در مراجع قانونی

بررسی وضیعت

در مرحله اول و قبل از اینکه برای شکایت اقدام کنید بهتر است یک بار وضعیت و موقعیت خود را در دعوا بررسی کنید که آیا واقعا حق با شما است یا خیر، زیرا امکان دارد واکنش طرف مقابل از ارتکاب عمل شما بوده و رای داوری بر عکس تصوراتتان، علیه شما باشد.

مشاجره بین همسایگان

استشهادیه

برای حل و فصل دعوا بین همسایگان از طریق شکایت بایستی یک استشهادیه حاوی شرح دعوا و مشکلتان با همسایه تنظیم نمایید که این متن توسط مدیر ساختمان و همسایه‌های دیگر امضا شود، سپس به دفتر خدمات قضایی مراجعه کرده و شکایت خود را همراه با استشهادیه ارائه نمایید.

شاهد

داشتن شاهد، یکی از موارد مهم در شکایت از همسایگان مزاحم است. مثلاً اگر بخواهید بابت ایجاد سروصدا شکایت کنید، باید همسایگان دیگر نیز حرف شما را تأیید کنند و به‌عنوان شاهد همراه‌تان باشند.

برای شروع شکایت، ابتدا به دادگستری مراجعه کنید و شکوائیه خود را ارائه دهید. اگر دادستان یا مقام قضایی شکایت شما را تأیید کند، برای طرف مقابل یک اظهارنامه ارسال خواهد شد.

پس از دریافت اظهارنامه، متهم باید در زمان مشخص شده به محل مربوطه مراجعه کند. او باید توضیحات خود را ارائه دهد و از خودش دفاع کند.

اگر متهم به اظهارنامه توجهی نکند و پاسخی ندهد، شکایت به دادسرا ارجاع می‌شود. در این صورت، مراجع قضایی اقدامات قانونی لازم را علیه او انجام خواهند داد.

احترام به حق و حقوق دیگران

زندگی در آپارتمان و مجتمع‌ها نسبت به خانه‌های ویلایی چالش‌های خاص خود را دارد. با این حال، اگر هر فرد به حق و حقوق دیگران احترام بگذارد و در درجه اول قوانین آپارتمان‌نشینی را رعایت کند، احتمال بروز مشکل به‌مراتب کمتر خواهد شد.

در صورت بروز اختلاف یا مشاجره با همسایگان، بهتر است تا حد ممکن از طریق گفت‌وگو و تفاهم موضوع را حل‌وفصل کنیم. برخورد مسالمت‌آمیز، همیشه نتیجه بهتری نسبت به درگیری و شکایت خواهد داشت.

سخن پایانی

در این مطلب تلاش کردیم روش‌های حل اختلاف میان همسایگان و مدیر ساختمان را بررسی کنیم. همچنین مراحل قانونی برای رسیدگی به این مسائل را نیز توضیح دادیم.

امیدواریم همواره در محیطی آرام و صمیمی زندگی کنید و نیازی به مراجعه به مراجع قضایی نداشته باشید. به یاد داشته باشید که با رعایت قوانین و احترام به حقوق دیگران، می‌توان از بسیاری از مشکلات جلوگیری کرد.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

پیمایش به بالا

فرم اپارتمانا

نقش شما در ساختمان :ضروری

آیا قبلا ثبت نام کرده اید ؟

نسخه ی نمایشی ویژه‌ی مدیران ساختمان پیاده سازی شده است تا بتوانند ، در کمترین زمان سامانه آپارتمانا و امکانات و گزارشات آنرا بررسی کنند.

در صورتیکه مدیر ساختمان هستید ، بر روی دکمه زیر کلیک کنید