مسئولیت ریزش نمای بیرونی ساختمان با مالک است یا مستاجر؟

مسئولیت ریزش نمای بیرونی ساختمان با کیست؟

مشکلات و مسائلی که در مورد ساختمان‌های مسکونی و تجاری پیش می‌آید جزء مواردی است که پیگیری آن‌ها به‌دلیل عدم آگاهی افراد کمی سخت و پیچیده است. یکی از موارد این است که نمی‌دانیم مسئولیت ریزش نمای ساختمان با کیست و خسارت ریزش نما و سنگ روی عابرین پیاده و وسایل نقلیه را باید چه کسی بپردازد و مالک ساختمان چه کارهایی را باید در این زمینه انجام دهد. در این مقاله از آپارتمانا سعی کرده‌ایم همه جزئیات مسئولیت ریزش نمای ساختمان را شرح دهیم:

مسئولیت ریزش نمای ساختمان با کیست؟

یکی از مشکلاتی که برای ساختمان‌ها پیش می‌آید ریزش نمای ساختمان و مصالح آن است. این نما می‌تواند شامل سنگ، آجر، سرامیک و هرگونه مصالح دیگر باشد. این مشکل می‌تواند باعث آسیب به عابرین پیاده و صدمه دیدن وسایل نقلیه شده و به مالکین نیز خسارت مالی سنگینی وارد کند. اما آنچه باید بدانید این است که نقص در ساختمان‌سازی مجریان و صاحبان پروژه و عدم رسیدگی مالکین به بازسازی ساختمان منجر به بروز این مشکل می‌شود. دلایل این مشکل نیز عبارت است از:

  • استفاده از سیمان خشک هنگام نصب سنگ
  • نصب سنگ در فصول خیلی گرم و خیلی سرد
  • اسکوپ نکردن سنگ
  • طراحی نامناسب نما
  • عدم استفاده از بندکشی
  • نشست ساختمان
  • قرار گرفتن ساختمان در مجاورت خیابان و لرزش ساختمان
  • باد و طوفان شدید به‌مدت طولانی
  • فرسوده شدن ملات پشت نما
  • تبله کردن نما
  • ریزش بندکشی
  • خالی شدن پشت نما

ضمن جلوگیری از اتفاقات احتمالی و محکم‌سازی و ایمن‌سازی در سال‌هایی که از سال ساخت ساختمان می‌گذرد باید بدانیم خسارت و مسئولیت ریزش نمای ساختمان با کیست و درصورت بروز این مشکلات باید از چه کسی شکایت کنیم.

مسئولیت ریزش نمای ساختمان

قانون ریزش نمای ساختمان

برای اینکه بدانید مسئولیت ریزش نمای ساختمان با کیست باید بدانید در قانون اساسی ایران چه ماده و تبصره‌ای در این رابطه وجود دارد. قانون ریزش نماس ساختمان که نوشته شده و به تصویب رسیده است عبارت است از:

مطابق مفاد ماده ۳۳۳ قانون مدنی ایران، صاحبان ساختمان‌ها و عمارت‌ها یا دیوار یا کارخانه مسئول خسارت‌هایی می‌باشند که از تخریب آن به دیگران وارد می‌شود به‌شرط آنکه خرابی در نتیجه عیبی ایجاد گردد که مالک واقف بر آن بوده باشد و یا اینکه از عدم مراقبت او حاصل شده باشد. این ماده قانونی بر نظریه تقصیر استوار است.

خسارت ناشی از سقوط نمای ساختمان با کیست؟

خواندن قانون اساسی خود به تنهایی برای اینکه بدانیم مسئولیت نشست ساختمان با کیست و چه کسی باید خسارت ریزش نمای ساختمان و آسیب‌های احتمالی را بدهد کافی نیست. برای اینکه به‌طور دقیق بدانید در شرایط مختلف خسارت احتمالی از چه کسی گرفته می‌شود در ادامه آن‌را به‌درستی بررسی کرده‌ایم. آشنایی با این قوانین باعث می‌شود هر فردی در هر جایگاهی از جمله مالک، مجری پروژه و مدیر ساختمان وظایف خود را به‌خوبی انجام دهد.

مسئولیت ریزش نمای ساختمان

  • خسارت در ساختمان‌های کمتر از 10 سال ساخت: در قوانین نظام مهندسی جدید، هر ساختمان باید یک شناسنامه ملکی و فنی داشته باشد که در آن مهندس ساختمان یا سازنده آن عملکرد ساختمان را برای یک دوره 5 تا 10 ساله تضمین می‌کند. درست است که این قانون در شهرهای مختلف ایران به‌صورت ناقص در حال اجراست و هنوز به‌طور کامل در همه شهرهای ایران رعایت نمی‌شود، اما به‌طور کلی تا پایان این تضمین یا در ساختمان‌هایی که بیش از 10 سال ساخت هستند، خسارت‌های وارده به‌عهده مجری و سازنده ساختمان است.
  • خسارت در ساختمان‌های نیمه کار: اگر ساختمان نیمه کاره است و هنوز پایان کار ندارد نیز، از آنجایی‌که ساختمان هنوز به مالک تحویل داده نشده است، خسارت باید از مجریان ساختمان و سازندگان گرفته شود. در واقع مجری باید نکات ایمنی را هنگام ساخت ساختمان و نمای آن به‌کار برده و هنگام نصب نما دقت کافی را به‌کار ببرد.
  • خسارت ساختمان‌های بیش از 10 سال ساخت: مسئولیت ریزش نمای ساختمان با بیش از 10 سال ساخت و خسارت ریزش مصالح آن، به‌عهده مالک یا مالکین است؛ چراکه پس از 10 سال مالک باید وضعیت ایمنی ساختمان را بررسی کرده و تعمیرات و محکم‌کاری‌های لازم را انجام دهد.
  • خسارت آپارتمان و خانه‌های ویلایی: اگر خانه ویلایی بوده و یک مالک بیشتر نداشته باشد، خسارت به‌عهده یک نفر است. اما در مجتمع‌های آپارتمانی این خسارت بر عهده همه مالکین یا مدیر رسمی ساختمان است؛ چراکه ایجاد هرگونه اصلاحات و تعمیرات در آپارتمان‌ها و مجتمع‌ها باید با اجازه همه مالکین انجام شود.

نحوه شکایت از سازنده ساختمان برای افتادن سنگ

بر اساس قانون اساسی ایران شما می‌توانید شکایت خود را از ریزش نمای ساختمان به‌صورت رسمی به مراجع قانونی مانند دادگستری، شهرداری، سازمان نظام مهندسی و در آخر شورای حل اختلاف اعلام کنید؛ تنها باید بدانید خسارت ناشی از سقوط نمای ساختمان با کیست . از آنجایی‌که مسئولیت ریزش نمای ساختمان با مالک است، اگر سنگ یا مصالح روی وسیله نقلیه شما ریخت یا به بدن شما آسیب رساند می‌توانید از مالک ساختمان شکایت کنید. اما اگر مالک هستید و نمای ساختمان شما ریزش کرد، در صورتی‌که قدمت ساختمان شما زیر 10 سال است می‌توانید از سازنده ساختمان شکایت کنید.

مسئولیت ریزش نمای ساختمان

چه کاری برای جلوگیری از ریزش نما و خسارت‌های احتمالی انجام دهیم؟

فرقی نمی‌کند که مسئولیت ریزش نمای ساختمان با کیست در هر صورت باید کارهایی انجام دهید که از اینکه متحمل این خسارت شوید جلوگیری کنید. کارهایی که می‌توانید برای این‌منظور انجام دهید عبارت است از:

  • در صورت اقدام به ساخت آپارتمان، مجتمع یا خانه ویلایی باید کار را با یک مهندس ناظر پی ببرید و با او قراردادی ببندید تا بتوانید از بروز چنین مشکلات و خسارات مالی جلوگیری کنید.
  • اگر مالک هستید، از آنجایی‌که مسئولیت ریزش نمای ساختمان به احتمال زیاد با شماست، باید قرارداد بیمه مسئولیت مدنی تنظیم کنید تا کلیه خسارات احتمالی را یکی از شرکت‌های مختلف بیمه پرداخت کند.
  • در صورتی‌که سال ساخت ساختمانتان بیش از 5 یا 10 سال است بهتر است ایمنی ساختمان را از همه لحاظ بررسی کرده و مشکلات و ایرادات آن را رفع کنید. در چنین شرایطی شاید لازم باشد نما را با استفاده از پیچ و رول پلاک نما محکم کنید.

سخن آخر

برای اینکه خسارتی به جان و مال افراد و همسایگان وارد نشود باید علاوه بر اطلاع از مسئولیت ریزش نمای ساختمان ، موارد ایمنی را نیز به‌خوبی رعایت کنید. این مساله می‌تواند از بروز بسیاری از مشکلات جلوگیری کند.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

پیمایش به بالا

نسخه ی نمایشی ویژه‌ی مدیران ساختمان پیاده سازی شده است تا بتوانند ، در کمترین زمان سامانه آپارتمانا و امکانات و گزارشات آنرا بررسی کنند.

در صورتیکه مدیر ساختمان هستید ، بر روی دکمه زیر کلیک کنید