وظایف موجر و وظایف مستاجر و نکات مهمی که در قرارداد باید لحاظ کنید

موجر و مستاجر

چه مستاجر باشید و چه موجر (اجاره دهنده) علاوه بر اینکه حقوقی دارید ،وظایفی نیز در برابر طرف مقابل (موجر یا مستاجر خود) دارید . ما در مقاله ” اجاره نشین ها ” میخواهیم به این حقوق و وظایف بپردازیم. در بخش اول این مقاله از نرم افزار مدیریت ساختمان آپارتمانا به وظایف و تکالیف موجر و مستاجر میپردازیم پیش از آن به برخی از  تعاریف می پردازیم که بهتر است با آنها آشنا شوید.

تعریف اجاره

اجاره عقدی است که برابر آن اجاره کننده مالک منافع عین مال موضوع اجاره می شود .(یکم سخت بود ، نه ؟!!!)

اجاره قراردادی است که بر طبق آن یک نفر (موجر)خانه یا آپارتمان یا مغازه خود را به فرد دیگری(مستاجر)برای مدت معین و در ازای اجاره بها (کرایه)به اجاره واگذار می کند.

اجاره ممکن است نسبت به اشیا مانند اتومبیل ، خانه یا حیوان یا انسان (این رو دقیقا نمیدونم چیه .شماهم زیاد موشکافی نکنید)باشد مانند آنکه شخصی بخواهد از منزل دیگری استفاده کند و آن را برای مدتی اجاره نماید.
عناوین مطرح دریک اجاره نامه عبارتند از :
مستاجر : اجاره کننده
موجر : اجاره دهنده
عین مستاجر : مورد اجاره
مال الاجاره : اجاره بها

نکات مهم در یک قرار داد اجاره

موجر باید مالک خانه یا آپارتمان و یا مغازه باشد: بنابراین کسی غیر از مالک یا وکیل او نمی تواند ملکی را به اجاره دهد مستاجر هم میتواند محلی را که اجاره کرده به دیگری اجاره بدهد مگر اینکه در قرارداد اجاره این حق از او سلب شده باشد.
۲-مدت اجاره باید معین باشد : اگر در قرار داد اجاره مدتی معین نشود (مثلا یک سال یا دو سال یا چند ماه ..) اجاره باطل است و هیچ اثری ندارد مدت اجاره معمولا یک سال تعیین می شود.
۳- موجر و مستاجر باید بالغ و عاقل باشند: بنابراین کودکان غیر بالغ و افراد دیوانه نمیتوانند ملک را به اجاره بدهند یا ملکی را اجاره کنند قیم این افراد می تواند از جانب آنها اجاره کند یا اجاره بدهد.
۴-اجاره کتبی : طبق قانون روابط موجر و مستاجر ۱۳۷۶ ، باید قرارداد اجاره به صورت کتبی تنظیم شود و دو نفر شاهد هم زیر آن را امضا کنند و مضافا در دو نسخه تنظیم شود تا بتوانند از امتیازات قانون روابط موجر و مستاجر سال۷۶ بهره مند شوند . اگر طرفین(موجر و مستاجر) قرارداد کتبی تنظیم نکنند با مشکلات فراوانی مواجه می گردند که باعث می شود ماهها و شاید سالها در راهروهای دادگستری سرگردان شوند.

وظایف موجر

تحویل مورد اجاره به مستاجر: موجر باید پس از انعقاد اجاره مورد اجاره خانه یا آپارتمان یا مغازه را تحویل مستاجر نماید.
۲- بر گرداندن پول رهن مستاجر به هنگام تخلیه: چون معمولا در قراردادهای اجاره پول ودیعه ( یا اصلاحا رهن ) از مستاجر دریافت می شود لذا موجر در موقع تخلیه باید مبلغ فوق را به مستاجر بر گرداند.
۳-انجام تعمیرات کلی و اساسی در مورداجاره :

  • اگر موتور خانه (سیستم گرمایشی و سرمایشی) آسانسور، ایزوگام ،پشت بام و سایر تعمیرات کلی در مورد اجاره لازم شود موجر باید آنرا انجام دهد.
  • مالک نمی تواند چنان تغییراتی ایجاد کند که مانع استفاده مستاجر از محل مورد اجاره شود.

گاهی پیش می‌آید که اگرچه به موجب قرارداد خصوصی، پرداخت هزینه‌های شارژ ساختمان به عهده مالک گذاشته شده است اما مالک از پرداخت آن امتناع می‌کند. در این شرایط مستاجر می‌تواند از محل مال‌الاجاره، هزینه‌های مربوطه را پرداخت کند.

وظایف مستاجر

۱-پرداخت کرایه :

معمولا پرداخت کرایه به صورت ماهانه است و لذا مستاجر باید در پایان هر ماه اجاره بها را به موجر یا نماینده موجر پرداخت کند . لازم به ذکر است در صورتی که در قرارداد اجاره حق فسخ قرارداد اجاره در صورت عدم پرداخت به موقع اجاره بها پیش بینی شده باشد بایستی مستاجر به موقع اجاره بها را پرداخت نماید تا دچار مشکلات تخلیه نشود. در مواردی که مستاجر خانه یا آپارتمان را رهن کامل می کند دیگر اجاره بها نمی پردازد در مواردی که مستاجر رهن کامل می کند معمولا مبلغ پیش پرداخت زیاد است و به همین خاطر معمولا کرایه ای در کار نیست اما اگر مبلغ پیش پرداخت کم باشد موجر اجاره بها (کرایه ) هم می گیرد.

۲-تخلیه محل اجاره در پایان قرارداد

 

۳-انجام تعمیرات غیر اساسی مورد اجاره :

اگر خانه یا مغازه نیاز به رنگ آمیزی یا تعویض لامپها یا پریز و کلید برق و قفل درها …داشته باشد مستاجر خودش باید این کارها را انجام دهد.

۴-پرداخت بهای آب برق گاز تلفن و حق شارژ:

چون مستاجر از آب برق گاز و تلفن استفاده می کند هزینه های آنرا هم خودش باید بپردازد و حق شارژ را هم خود مستاجر باید پرداخت کند.

۵-جلوگیری نکردن از تعمیرات اساسی توسط موجر:

اگر محل مورد اجاره نیاز به تعمیر کلی پیدا کند مانند تعمیرات موتور خانه و آسانسور … انجام این تعمیرات با موجر است و لذا مستاجر نباید از ورود موجر برای تعمیرات این موارد جلو گیری و ممانعت کند.

۶- خودداری از ورود خسارت به محل اجاره :

مستاجر باید به گونه ای از خانه یا مغازه استفاده کند که خسارتی به آن وارد نشود در صورت ورود خسارت مستاجر باید خودش آنرا جبران کند.

۷- خودداری از تغییر شغل در مغازه اجاره ای :

اگر مستاجر برای شغل خاصی مغازه را اجاره کرده باشد (مثلا طلا فروشی ) حق ندارد بدون موافقت موجر شغل خود را تغییر دهد و مثلا به درب و پنجره سازی مشغول شود. چرا که در صورتی که موجر با تغییر شغل موافقت نکند می تواند قرارداد اجاره را فسخ کند.

چند سوال متداول ....

سوال : چنانچه مالک مالکیت خانه خود را در همان زمانیکه مستاجر در آن سکونت دارد به دیگری واگذار کند، وضعیت قرارداد اجاره چه می شود؟

پاسخ : قرارداد اجاره معتبر باقی می ماند مگر آن که در قرارداد میان مالک و مستاجر توافق دیگری شده باشد. مثل این که توافق شده باشد که در صورت انتقال مالکیت مورد اجاره به دیگری، قرارداد توسط یکی از طرفین قابل فسخ باشد یا خود بخود پایان یابد یا با توافق موجر و مستاجر تمام شود. اما توافقی صورت نگرفته باشد و مالک در طول مدت قراداد تصمیم به این کار بگیرد، مستاجر حق دارد تا پایان مدت قرارداد، در آن خانه سکونت کند.

سوال : هرگاه مسکن یا مغازه مورد اجاره معیوب باشد آیا می توان قرارداد را قسخ کرد ؟؟؟

پاسخ : اگر این عیب به حدی باشد که مستاجر نتواند از مسکن برای سکونت و از مغازه برای کسب استفاده کند، مستأجر می تواند اجاره را به طور یک طرفه فسخ کند. در صورت داشتن هرگونه سوالی در خصوص وظایف موجر و وظایف مستاجر و همچنین اختیارات این دو ، لطفا در پایان همین پست مطرح نمایید. با نصب نرم افزار مدیریت شارژ ساختمان پاسخ تمامی این سوالات را متوجه خواهید شد. 

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

4 دیدگاه دربارهٔ «وظایف موجر و وظایف مستاجر و نکات مهمی که در قرارداد باید لحاظ کنید»

  1. به نام ایزد بزرگ با درود به دوستان من با موجر قرارداد بستم اما امکاناتی در قرارداد ذکر شده مثل (ابگرمکن، شیر الات خراب، کابینت فرسوده، عدم وجود حفاظ پنجره، نرده راه پله) وجود نداشت موجر از تهیه ان سر باز میزند نصف پول رهن به ایشان داده شده ولی باز درخواست پول برای رفع مشکلات میکند ولی مطمئن نیستم انجام بدهد لطفا راهنمایی کنید

    1. با سلام
      موجر موظف است در قولنامه با هر گونه امکاناتی که ذکر شده ، منزل را به شما تحویل دهد و این ارتباطی به دادن پول رهن توسط شما ندارد. پیشنهاد می شود در صورت اعلام تعهد موجر به تعمیر و تحویل اینگونه امکانات، این موضوع به همراه یک تاریخ مقرر در قولنامه ذکر شود و در صورت عدم اجرای تمامی تعهدات ذکر شده ضمانت اجرایی ( مانند امکان فسخ قرارداد و . پرداخت جریمه از سوی موجر) مشخص شود.

  2. سلام من خونه را صحیح و سالم تحویل مستاجر دادم ودر نبود مستاجر اب فاضلاب اشپزخانه زده بالا ودر سالن فرش خیس شده البته این موضوع بعد از 10 ماه اتفاق افتاده مسیولیت این موضوع و خسارت با کیه با تشکر

    1. سلام

      در صورتی که آب فاضلاب آشپزخانه به سالن وارد شده و فرش‌ها خیس شده‌اند، و این مشکل بعد از ۱۰ ماه از تحویل خانه به مستاجر پیش آمده، باید به چند نکته توجه کرد:

      1. بررسی علت مشکل
      علت وقوع مشکل: ابتدا باید بررسی کنید که علت وقوع مشکل چه بوده است. آیا مشکل به دلیل نقص فنی در سیستم فاضلاب، مشکلات ساختاری، یا به دلیل عدم نگهداری مناسب توسط مستاجر ایجاد شده است؟
      2. مسئولیت‌های مستاجر و مالک
      مسئولیت مستاجر: اگر مشکل ناشی از نقص در نگهداری مستاجر یا استفاده نادرست از سیستم‌های فاضلاب بوده باشد، مسئولیت تعمیر و خسارت‌ها معمولاً بر عهده مستاجر است. مستاجر باید از وضعیت سیستم‌های فاضلاب مراقبت کند و مشکلات را به موقع گزارش دهد.

      مسئولیت مالک: اگر مشکل ناشی از نقص‌های ساختاری یا مشکلات فنی بوده که قبل از تحویل خانه به مستاجر وجود داشته است، مسئولیت تعمیر و خسارت‌ها ممکن است بر عهده مالک باشد. همچنین، اگر مشکل به‌طور طبیعی و به‌طور غیرمنتظره پیش آمده و مستاجر از آن اطلاع نداشته است، ممکن است مالک مسئولیت داشته باشد.

      3. زمان‌بندی وقوع مشکل
      مدت زمان: از آن‌جا که مشکل بعد از ۱۰ ماه از تحویل خانه به مستاجر پیش آمده، باید بررسی کنید که آیا مشکلاتی مانند انسداد لوله‌ها یا نقص‌های فنی به مرور زمان ایجاد شده‌اند یا خیر. مشکلاتی که بعد از مدت زمان طولانی پیش می‌آیند ممکن است نشان‌دهنده مشکلات ساختاری یا نقص‌های پیشین باشند.
      4. اقدامات پیشنهادی
      بازرسی و مشاوره: برای تعیین علت دقیق مشکل و مسئولیت‌ها، مشاوره با یک متخصص تعمیرات و بازرس ساختمان می‌تواند مفید باشد. آنها می‌توانند بررسی کنند که آیا مشکل ناشی از نقص‌های ساختاری یا سوءاستفاده مستاجر بوده است.

      مذاکره با مستاجر: با مستاجر تماس بگیرید و موضوع را بررسی کنید. اگر مستاجر مقصر است، ممکن است نیاز به توافق بر سر هزینه‌های تعمیر و خسارت‌ها باشد.

      بررسی قرارداد اجاره: بررسی قرارداد اجاره می‌تواند به شفاف‌سازی مسئولیت‌ها کمک کند. در قرارداد ممکن است بندهایی مربوط به مسئولیت‌های تعمیر و نگهداری وجود داشته باشد که به حل این مشکل کمک کند.

      نتیجه‌گیری
      مسئولیت خسارت‌های ناشی از آب فاضلاب به عامل ایجاد مشکل بستگی دارد. اگر مشکل ناشی از نقص‌های ساختاری یا فنی پیشین بوده، ممکن است مسئولیت با مالک باشد. اگر مشکل به دلیل سوءاستفاده یا نقص نگهداری مستاجر بوده، مسئولیت ممکن است بر عهده مستاجر باشد. بررسی دقیق علت مشکل و مشاوره با متخصصین می‌تواند به تعیین مسئولیت‌ها کمک کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

پیمایش به بالا

نسخه ی نمایشی ویژه‌ی مدیران ساختمان پیاده سازی شده است تا بتوانند ، در کمترین زمان سامانه آپارتمانا و امکانات و گزارشات آنرا بررسی کنند.

در صورتیکه مدیر ساختمان هستید ، بر روی دکمه زیر کلیک کنید