سهم بخش ساختمان در مصرف انرژی كشورها قابل توجه است، و به همین دلیل، در چند دهه اخیر، در اكثر كشورهای صنعتی، اقدامات اساسی در زمینه اصلاح الگوی مصرف، با استفاده از تـدوین مقـررات و ضـوابط، صورت گرفته است.طبق بررسي هاي به عمل آمده حدود 40% از سوخت كشور در ساختمان ها بهمصرف مي رسد كه در مقايسه با ساير بخش ها شامل صنعت، حمل و نقل و كشاورزي سهم قابل ملاحظه اي بوده و همين امر ضرورت صرفه جويي در مصرف انرژي در ساختمان ها را روشن مي سازد.مطابق با ماده 33 قانون نظام مهندسی كشور مسئولیت نظارت بر اجرای ضوابط و مقررات ملی ساختمان در طراحی و اجرای تمامی ساختمان ها بر عهده وزارت مسكن و شهرسازی است . وزارت مسكن بر مبنای این ماده اقدام به انتشار مقررات ملی در بیست مبحث نموده است كه مبحث 19 مقررات ملی ساختمان آن مربوط به صرفه جویی در مصرف انرژی در ساختمان می باشد.
در مبحث۱۹ مقررات ملی ساختمان ، ضوابط مرتبط با صرفهجویی در مصرف انرژی در ساختمان تعیین میشود. برای این منظور، روشهای طرح ، محاسبه و اصول کلی اجرای عایق کاری حرارتی پوسته خارجی، سیستمهای تاسیسات گرمایی، سرمایی، تهویه، تهویه مطبوع، تامین آب گرم مصرفی، و الزامات طراحی سیستم روشنایی الکتریکی در ساختمانها، برای بهینهسازی مصرف انرژی مشخص میشود.
در حال حاضر اجرای مبحث نوزده مقررات ملی ساختمان برای تمامی ساختمان های دولتی اجباری است و اجرای آن برای تمامی ساختما ن های بخش خصوصی واقع در تهران و شهرهای تابعه از سال 1384 اجباری گردیده است.
آنچه در حال حاضر در همكاری شركت بهینه سازی مصرف سوخت با شهرداری ها و سازمان نظام مهندسی مد نظر می باشد رعایت مبحث 19 مقررات ملی ساختمان و نظارت بر اجرای آن است، كه رعایت موارد زیر در برنامه ریزی مدیریت ساختمان الزامی است:
- عایق كاری حرارتی پوسته خارجی ساختمان
- نصب پنجره های دوجداره
- عایق كاری حرارتی تاسیسات، سیستم های تولید آب گرم و..
- نصب سیستم های كنترل كننده موضعی دما مانند شیرهای ترموستاتیك
- نصب سیستم های كنترل مركزی هوشمند مجهز به سنسور اندازه گیری دمای هوای محیط
بهینه سازی مصرف انرژی در قسمت های مختلف ساختمان بر اساس مبحث 19 مقررات ملی ساختمان
1- موتورخانه
يكي از مهمترين مواردي كه بايد در بحث صرفه جويي در مصرف گاز در ساختمان ها مد نظر قرار گيرد موتورخانه است . زماني كه از صرفه جويي در مصرف انرژي در موتورخانه صحبت مي كنيم شامل مواردي از جمله انتخاب مناسب تجهيزات تا عايق بندي و سرويس منظم مي گردد.
1-1 انتخاب مناسب تجهزات موتورخانه :
1-2 از سيستم كنترل هوشمند موتورخانه استفاده كنيد
1-3 عايقكاري حرارتي در موتورخانه را فراموش نكنيد
1-4 سرويس و نگهداري
2- ساير بخش هاي ساختمان:
نصب شير ترموستاتيك رادياتور
براي اينكه به صورت خودكار بتوانيم دماي هواي محلي كه رادياتور در آن نصب شده است را كنترل كنيم استفاده از شيرهاي ترموستاتيك رادياتور به عنوان يك گزينه مناسب است
عايقكاري حرارتي در ساختمان هاي در حال ساخت
خوب است بدانيد كه 50 درصد تلفات حرارتي ساختمان هايي كه عايق
كاري نشده انداز پوسته خارجي ( ديوارها، سقف و كف ) مي باشد . مي توان در انتخاب يك عايق
مناسب از نظر كارشناس استفاده كرد و يكي از انواع مختلف عايق را انتخاب نمود .
پنجره هاي دوجداره
حدود 20 تا 30 درصد اتلاف انرژي ساختمان از طريق پنجره ها صورت مي گيرد كه با استفاده از پنجره هاي دوجداره استاندارد مي توان اين اتلاف انرژي را به حداقل ممكن كاهش داد .
ايجاد سيستم هاي گرمايش از كف در ساختمان هاي در حال ساخت
در سيستم هاي متدا ول و سنتي گرمايش با توجه به اينكه فقط گرمايش هواي درجريان صورت ميگيرد، هواي گرم شده به دليل سبك بودن به سمت بالا حركت كرد و در زير سقف تجمع مي يابد و ما
درحقيقت مجبور هستيم آنقدر فضاي بالا را گرم كنيم تا مقداري از آن به پايين منتقل شود
ميزان صرفه جويي در مصرف انرژي در اقدامات مختلف بهينه سازی
دانلود مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان
برای دانلود مباحث 19 مقررات ملی ساختمان، روی لینک زیر کلیک کنید.
اقدام | ميزان صرفه جويي در مصرف سوخت |
نصب سيستم كنترل هوشمند | در ساختمان های مسکونی 15% و در ساختمانهای اداری 40% |
نصب شيرهاي ترموستاتيك رادياتور | 20% |
نصب سيستم گرمايش از كف | 30% |
عايقكاري حرارتي ساختمان | 30% |
استفاده از پنجره هاي دوجداره با قاب استاندارد | 20% |